Perquè practiquem ioga?

Abans de començar la pràctica de ioga normalment hi ha unes demandes, unes inquietuts mes o menys clares, neutres i senzilles: alleugerir el mal d’esquena, calmar l’estrés, guanyar flexibilitat, o respostes similars. En el meu cas, com a corredora de fons que hi era tenía una demanda clara de necessitat d’estirament dels isquiotibials. Algú em va dir, i amb encert que les asanes de ioga eren la forma d’exercici millor dissenyada mai.

Però les raons per a la pràctica poden no ser tan clares com semblen. És molt possible que després d’examinar els teus motius més íntims, no trobis gairebé més que un anhel de afluixar els isquiotibials, però no te’n refiis. El ioga és ple de sorpreses.

No és cap secret que molts cops fem coses per raons de les quals som totalment inconscients, moltes vegades els nostres motius inconscients es tornen clars després de molta autoobservació. Per tant és important adonar-se que el questionament de la pràctica ens porta inevitablement al del sentit de la nostra vida també.

Al principi és normal assumir que la nostra pràctica i la nostra vida estan totalment separades, que practiquem una hora al dia i tot seguit ho oblidem. Però després d’un temps, les dues vessants comencen a unirse inevitablement. Com ens recorda Sri Aurobindo, el gran savi indi del segle XX “tota la vida és ioga”.

Segons Aurobindo, el ioga és teixit amb la trama de la nostra existència, i de fet és el ioga que ens tria a nosaltres. Practiquem perque realment no tenim cap altre opció. És clar que decidim la forma que pren la nostra pràctica.

Segons l’actitud, cada acció quotidiana pot ser una asana, cada respiració un pranayama, cada pensament (o l’espai entre dos pensament successius) la llavor d’una meditació.

Podem haber rebut el regal de la eina del ioga, però perquè? La clau és en la mateixa paraula sànscrita ioga, que com sens dubte has sentit significa “unió” o “totalitat”. Doncs perquè practiquem ioga? Per que la vida ens vol complets en el sentit més ampli i profund del terme.

Montse Villagrasa